Rulman Nedir?

Rulman Nedir?

Rulman, dönme işlevi gerektiren parçalarda sürtünmeyi engelleyerek kolay bir dönüş sağlar. Hayatımızın geniş bir alanında yer almaktadır. Günümüzde etrafımıza baktığımızda göremediğimiz birçok makinenin içerisinde bulunmaktadır. Eksenel ve dairesel hareket eden makinelerle çalıştırılan rulmanlar, sürtünmeyi engelleyerek maksimum güç sağlamak için kullanılmaktadır. Sürtünmeyi engellediği için bir yandan da oluşacak ısıyı engelleme görevine sahiptir.

İki halkanın birlikte dönerken en az sürtünme ile görevini yerine getirmesine yardımcı olur. Temel görevi sürtünmesiz bir şekilde işlevini sürdürüp, oluşması ihtimal hasarları engellemektir. Rulmanlar hayatımızda birçok yerde görev alır. Örneğin; bisikletlerde, arabalarda, hastanelerde kullanılan makinelerde ve daha birçok yerde görev almaktadır. Rulmanların mekanizması belli parçalar sayesinde çalışır. Parçalar; dış ve iç bilezik, kafes ve yuvarlanma elemanlarıdır. Teknolojiyle beraber gelişen makinelerin birçoğunun içinde rulman bulunmaktadır.

Rulmanın Bakımı

Aletin uzun ömürlü ve maksimum verim sağlaması için rulmanın bakımı da çok önemlidir. Her rulmanın potansiyel bir kullanım ömrü vardır. Genel olarak çeşitli nedenlerle rulmanlar bu potansiyel ömrü doldurmadan işlevini yitirmektedir. Bu nedenlerden biri de rulmanın bakımıdır. Bu yüzden doğru rulmana, doğru zamanda doğru bakım yapıldığı takdirde; rulman ömrünü sağlıklı bir şekilde doldurur.

Rulmanların arızalanmaması için bakımlarının düzenli olarak yapılması gerekir.  Bakım konusunda en önemli olan etkenler uygun yağ kullanımı, montaj, ayarlama ve sökme işlemleridir. Böylelikle arızalanmalar da daha çok uygun olmayan, yanlış miktarda kullanılan yağlanmalardan meydana gelir. Uygun olan yağ seçimi, yağ miktarı ve yağlama düzeni ile bakımları gayet sağlıklı bir şekilde yapılabilmektedir.

Rulman Çeşitleri

Rulmanın ölçüsü alınacağı zaman oldukça titiz bir şekilde alınması gerekir. Kullanılacağı zaman tercih edilecek olan rulmanın kullanılacak yerin özelliklerine göre seçilmesi gerekir. Rulmanların farklı farklı birçok çeşidi vardır.

Kullanılacakları yerlere göre uygun olan rulmanlar kullanılır. Sürtünmeyi minimuma indirerek yüksek devir sağlayanlara bilyalı ya da eksenel rulman denir. Hızlı montaj için ise omuzlu bilyalı rulman çok kullanılmaktadır. Yine yüksek devir çalışma için eğik bilyalı olanlar vardır. Oynak bilyalı rulmanlar parçalara bölünebildiğinden açıları rahatlıkla ayarlanabilir. Ayrıca silindirik makara, oynak makaralı ve konik makara rulman da rulmanların çeşitleri arasındadır.